Syrop piernikowy - coś pysznego do zimowej kawy!


Za oknem aura bardziej późno jesienna niż zimowa, ale przynajmniej spacery mogą być dłuższe, bo mróz nie szczypie w uszy;). Po takim spacerze nie ma nic pyszniejszego od kubka gorącej kawy z dodatkiem prawdziwie korzenno-zimowego aromatu syropu piernikowego - po prostu zima w kubku!
Taki syrop może być dodatkiem do kawy, herbaty, naleśników czy innych wypieków. Przygotowanie jest banalne i nie zajmuje wiele czasu...

Domowy syrop piernikowy (ok. 150 ml):

- 250 ml wody
- 150 g cukru
- 1 laska cynamonu (możecie pominąć i dodać całą łyżeczkę cynamonu w proszku)
-1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- 4 goździki
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 gwiazdki anyżu
- 1 strączek kardamonu, lekko rozgnieciony
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- można dodać pół laski wanilii
- jeśli ma być bardziej rozgrzewający można dodać rum

Wszystkie przyprawy można zastąpić 2 łyżeczkami gotowej przyprawy piernikowej.
W małym rondelku zagotuj wodę z cukrem, kiedy cukier całkowicie się rozpuści dodaj wszystkie przyprawy i gotuj ok. 15 min na malutkim ogniu. Kiedy tylko syrop zacznie gęstnieć zdejmij go z ognia, przecedź przez sitko i przelej do naczynia (syrop po wystudzeniu zgęstnieje). I gotowe, na 1 kubek wystarczy łyżeczka syropu! Jeśli znasz smak kawy piernikowej z popularnych sieciówek to wyobraź sobie, że z tym syropem kawa smakuje jeszcze lepiej :)!



Przelana do małej buteleczki idealnie nadaje się na miły podarunek dla bliskiej osoby..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz