Mini cherry/apple pie

Przepis ten absolutnie mnie zachwycił, (inspiracja z tego blogu ) - te mini ciasta nadają się idealnie jako przekąska na 2gie śniadanie, coś do kawy do pracy czy po prostu na stół kiedy mają przyjść goście. Nie za słodkie, z sezonowymi owocami - po prostu pycha! Dziś w 2 propozycjach - z jabłkami lub mrożonymi wiśniami:
ciasto
 (na 12 szt babeczek):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 150g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • na wierzch: 1-2 łyżki śmietany 30%,  brązowy cukier
     nadzienie wiśniowe:
  • paczka mrożonych wiśni
  • 0,3 - 0,5 szkl cukru (wg smaku)
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
      nadzienie jabłkowe:
  • 6 dużych słodkich jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu lub jeśli ktoś lubi intensywny smak to 1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
  • szczypta imbiru, kardamonu
  • cukier do smaku (ok. 2 łyżek lub więcej jeśli lubisz bardziej słodkie)
  • cukier waniliowy
1. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce min. 0,5 godziny.
2. Nadzienie wiśniowe: Do rondelka wsypać rozmrożone wiśnie, odlać część powstałego sosu (żeby nadzienie nie było za rzadkie), dodać cukier i mąkę ziemniaczaną (uprzednio wymieszaną w kubeczku z 2 łyżkami sosu z dna rondelka, żeby nie było grudek) i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
3. Nadzienie jabłkowe: 4 jabłka obrać i pokroić w równą kostkę, wrzucić do garnka i pod przykryciem dusić aż puszczą sok (jeśli nie puszczą soku trzeba dolać odrobinę wody), kiedy jabłka zmiękną dodać przyprawy i cukier, dodać pozostałe 2 pokrojone jabłka, wymieszać, chwilę pogotować i pozostawić pod przykryciem do wystudzenia.
4. Ciasto podzielić na 2 kawałki (jeden większy na spody i mniejszy na wierzch). Większą porcją ciasta wylepić foremki na muffinki (12szt), nałożyć wiśnie lub jabłka. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki, serduszka czy trójkąty do przykrycia ciastek. Każdą gwiazdkę i brzegi ciastek należy posmarować odrobiną śmietany i posypać brązowym cukrem. 
5. Piec w 180C ok. 25minut.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz