Nasz syrop malinowy to same maliny z cukrem i cytryną - pyszne i zdrowe!
Oto jak go zrobić:
Składniki :
malin dowolna ilość
cukru taka sama ilość (ja daję trochę mniej i też jest dobry)
sok i skórka z połowy cytryny
Potrzebujemy duży słój, sypiemy do niego na spód cukier, potem układamy na przemian warstwy malin i cukru. Na górze maliny powinny być zasypane cukrem, żeby się nie psuły. Przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. W słoiku będzie widać jak sok zbiera się na dole.
Po 2 dniach wsypujemy maliny z cukrem do garnka i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Teraz można po prostu przecedzić sok przez sitko, przelać do butelek i już. Ja jednak łyżka po łyżce wkładam "papkę" malinową w gazę i wyciskam z niej sok do ostatniej kropelki. Jest to dość upierdliwa robota, ale nic się nie zmarnuje:).
Przepis fajny, ale nie do ilości malin jakie przerabiamy u nas. Musiałabym mieć kilkanaście takich słojów, a na razie wolę sokownik ;)
OdpowiedzUsuńZa to w słoju stoi i się robi nalewka :D
Oj to tylko pozazdrościć :) u nas ładne maliny na wagę złota!
UsuńJa jeszcze te maliny z gotowania przeciskam przez sito i robię z tego taki dżem-mus :)
OdpowiedzUsuń