Przepis:
Potrzebne będzie:
- 110 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 1/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu, trochę imbiru i cukru z prawdziwą wanilią
1. Włożyć masło i 3/4 szklanki cukru pudru do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Dodać jajko i dobrze utrzeć.
2. Przesiać mąkę, wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej.
Wyłożyć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i szybko wyrobić.
Owinąć w folię plastikową i chłodzić 30 minut w lodówce, aż stwardnieje.
3. Wsypać cynamon, imbir, cukier z wanilią i pozostały cukier puder do miseczki i wymieszać.
Z ciasta uformować małe kulki i otoczyć je w cukrze z cynamonem.
Ułożyć w odległości 3 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze, rozgnieść widelcem i piec 8 minut w 180C z termoobiegiem.
Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.
P.S Widać, że idzie zima, bo kot przeniósł się na parapet nad kaloryferem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz