W tym roku nastąpiła truskawkowa rewolucja! Nasz dżem truskawkowy jest zdrowy, naturalny, odpowiednio gęsty, jaśniutki i nie za słodki...a to wszystko za sprawą PEKTYNY.
Wiem...brzmi to niezbyt ciekawie - tak jakbym dodała jakiś ulepszacz chemiczny, ale nic bardziej mylnego!
"Pektyny z punktu widzenia budowy chemicznej są polisacharydami i znajdują się w ścianach komórkowych różnych roślin, warzyw i owoców. Z punktu widzenia zdrowotnego i żywieniowego pektyny są rodzajem błonnika pokarmowego. "
Czyli samo zdrowie!
W sklepach możemy kupić zazwyczaj pektynę amidowaną, która jest związkiem syntetycznym powstającym w wyniku reakcji pektyny z amoniakiem. Co prawda ma oznaczenie E440, jednak okazuje się, że nie każde E jest złe:
"Pektyna E440 jest naturalnym lub syntetycznym środkiem zagęszczającym i żelującym na bazie roślinnej. Pektyna pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości. Jako rozpuszczalny w wodzie błonnik, pomaga w leczeniu zaparć, sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej, jest pomocna w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach oraz w prewencji nowotworów jelita grubego."
Firma Łowicz swoje dżemy 100% również zagęszcza pektyną.
Dlaczego tak się tym zachwycam?
Od kilku lat robię dżemy wg tego przepisu: http://martolowe.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-wanilia-bez-zelfixu.html . Dżem wg tej receptury również nie zawiera żadnych ulepszaczy - tylko truskawki i cukier, jednak z 1 kg owoców, po odparowaniu wody wychodzi zaledwie 1,5 małego słoiczka.
Kiedy robimy dżem z dodatkiem pektyny z 1kg owoców wychodzą nam 4 słoiczki, truskawki gotujemy naprawdę króciutko, dzięki temu nie tracą koloru i można je potem znaleźć w dżemie w całości... a co najważniejsze dzięki dodaniu pektyny możemy w znacznej ilości ograniczyć cukier!
Na 1kg truskawek dodałam 0,3 kg cukru i myślę, że następnym razem dodam jeszcze mniej!
Gdzie kupić pektynę?
Ja swoją kupiłam na allegro, jest tam naprawdę duży wybór - można znaleźć amidowaną i nieamidowaną - za opakowanie ok. 30g przeznaczone na 1kg owoców zapłacimy od 2,6 zł do ok. 8 zł (za bio pektynę). W sklepach internetowych ze zdrową żywnością również można znaleźć spory wybór,
Czyli wydatek prawie żaden w porównaniu z korzyściami:)
Jak zrobić dżem z dodatkiem pektyny?
Zazwyczaj na opakowaniu jest przepis, w zależności jakich owoców używamy możemy dodawać więcej lub mniej pektyny.
Ja na 2kg odszypułkowanych truskawek zużyłam 2 opakowania pektyny.
Truskawki oczyściłam, odszypułkowałam i podgrzałam w dużym garnku z grubym dnem.
Dodałam sok z 1 dużej cytryny i 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią.
Rozprowadziłam pektynę w 200ml wody (wg przepisu na opakowaniu), dodałam do gotujących się truskawek, rozmieszałam dokładnie, dodałam 0,6 kg cukru i gotowałam całość ok 20min. Jeśli niewiele truskawek się rozpadło - rozgniatam je ugniataczką do ziemniaków :).
Rozlewam gotowy dżem do słoików (wypalonych wcześniej w piekarniku na 110 C przez ok 10min) i zakręcam wyparzonymi zakrętkami. Odkładam do góry dnem i gotowe!
Konsystencja dżemu podczas przelewania do słoiczków jest dość płynna jednak uwierzcie mi po wystygnięciu Wasz dżem będzie prawdziwie dżemowy!
Baaaardzo Wam polecam ten sposób robienia przetworów - nie dość, że jest zdrowy i smaczny to jeszcze oszczędny, bo nie tracimy objętości owoców i nie wygotowujemy z nich tego co najlepsze!
Z niecierpliwością czekam na wiśnie, brzoskwinie i maliny!
Nazywam się Klaudia. Stworzyliśmy nowy serwis Platforma Kreatywna przeznaczona dla utalentowanych artystycznie osób. Naszym klubowiczom oferujemy zniżki na produkty i usługi, informacje, warsztaty i darmowe pliki do pobrania. Serwis jest darmowy. Zapraszam Cię: http://platformakreatywna.com/ Emotikon slightsmile
OdpowiedzUsuńhej mam pytanko czy moglabys uszyc i pokazac jak mozna zrobic taki tort materialowyhttps://meaada.wordpress.com/tag/tort-z-tkaniny/ juz przeszperalam caly internet i nie moge znalezc a zeby kupic to kosztuja po 200 zl chcialabym sama zrobic ale nie wiem jak :/
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, aż narobiłaś mi smaka... Ale nie mam cierpliwości, żeby go robić. Przejdę się do sklepu :)
OdpowiedzUsuńwięcej
Ja również dziękuję za przepis. Takiego szukałam. Zastanawiam się, czy zamiast cukru można by dać fruktozę?
OdpowiedzUsuńNie rób tego, fruktoza dostępna na rynku to wyrób chemiczny i nie jest zdrowa. Fruktoza w owocach to co innego, ale tej nie potrafią pozyskać.
UsuńHallo,
OdpowiedzUsuńja dodaje do gotujacego sie dżemu na poczatku gotowania naturalny sok z cytryny.Dżem nie ciemnieje, zostaje jasno-czerwony.
Wygląda przepysznie. Teraz pektyna jest ogólnie dostępna, więc warto ją wykorzystywać do przetworów. Nawet u mnie można ją kupić w niskiej cenie i wystarczy na długo.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dżemy z pektyna. Wszystko było ok, smaczne, zwarte, a po 3-4 miesiącach dżemu zrobiły się płynne. Stoją w piwnicy. Nie wiecie dlaczego?
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju dżemy, jednak z truskawek jest zdecydowanie moim ulubionym.
OdpowiedzUsuńhttps://www.trinityfinance.com.pl/doradca-kredytowy-kepno/