Dżem truskawkowy z pektyną!



W tym roku nastąpiła truskawkowa rewolucja! Nasz  dżem truskawkowy jest zdrowy, naturalny, odpowiednio gęsty, jaśniutki i nie za słodki...a to wszystko za sprawą PEKTYNY.
Wiem...brzmi to niezbyt ciekawie - tak jakbym dodała jakiś ulepszacz chemiczny, ale nic bardziej mylnego! 
"Pektyny z punktu widzenia budowy chemicznej są polisacharydami i znajdują się w ścianach komórkowych różnych roślin, warzyw i owoców. Z punktu widzenia zdrowotnego i żywieniowego pektyny są rodzajem błonnika pokarmowego. "
Czyli samo zdrowie! 
W sklepach możemy kupić zazwyczaj pektynę amidowaną, która jest związkiem syntetycznym powstającym w wyniku reakcji pektyny z amoniakiem. Co prawda ma oznaczenie E440, jednak okazuje się, że nie każde E jest złe:
"Pektyna E440 jest naturalnym lub syntetycznym środkiem zagęszczającym i żelującym na bazie roślinnej. Pektyna pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości. Jako rozpuszczalny w wodzie błonnik, pomaga w leczeniu zaparć, sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej, jest pomocna w utrzymaniu optymalnego pH w jelitach oraz w prewencji nowotworów jelita grubego."

Firma Łowicz swoje dżemy 100% również zagęszcza pektyną.

Dlaczego tak się tym zachwycam?
Od kilku lat robię dżemy wg tego przepisu: http://martolowe.blogspot.com/2014/06/dzem-truskawkowy-z-wanilia-bez-zelfixu.html . Dżem wg tej receptury również nie zawiera żadnych ulepszaczy - tylko truskawki i cukier, jednak z 1 kg owoców, po odparowaniu wody wychodzi zaledwie 1,5 małego słoiczka. 
Kiedy robimy dżem z dodatkiem pektyny z 1kg owoców wychodzą nam 4 słoiczki, truskawki gotujemy naprawdę króciutko, dzięki temu nie tracą koloru i można je potem znaleźć w dżemie w całości... a co najważniejsze dzięki dodaniu pektyny możemy w znacznej ilości ograniczyć cukier!
Na 1kg truskawek dodałam 0,3 kg cukru i myślę, że następnym razem dodam jeszcze mniej! 
Gdzie kupić pektynę?
Ja swoją kupiłam na allegro, jest tam naprawdę duży wybór - można znaleźć amidowaną i nieamidowaną - za opakowanie ok. 30g przeznaczone na 1kg owoców zapłacimy od 2,6 zł do ok. 8 zł (za bio pektynę). W sklepach internetowych ze zdrową żywnością również można znaleźć spory wybór,
Czyli wydatek prawie żaden w porównaniu z korzyściami:)

Jak zrobić dżem z dodatkiem pektyny?
Zazwyczaj na opakowaniu jest przepis, w zależności jakich owoców używamy możemy dodawać więcej lub mniej pektyny.
Ja na 2kg odszypułkowanych truskawek zużyłam 2 opakowania pektyny.
Truskawki oczyściłam, odszypułkowałam i podgrzałam w dużym garnku z grubym dnem.
Dodałam sok z 1 dużej cytryny i 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią.
Rozprowadziłam pektynę w 200ml wody (wg przepisu na opakowaniu), dodałam do gotujących się truskawek, rozmieszałam dokładnie, dodałam 0,6 kg cukru i gotowałam całość ok 20min. Jeśli niewiele truskawek się rozpadło - rozgniatam je ugniataczką do ziemniaków :). 
Rozlewam gotowy dżem do słoików (wypalonych wcześniej w piekarniku na 110 C przez ok 10min) i zakręcam wyparzonymi zakrętkami. Odkładam do góry dnem i gotowe! 
Konsystencja dżemu podczas przelewania do słoiczków jest dość płynna jednak uwierzcie mi po wystygnięciu Wasz dżem będzie prawdziwie dżemowy!

Baaaardzo Wam polecam ten sposób robienia przetworów - nie dość, że jest zdrowy i smaczny to jeszcze oszczędny, bo nie tracimy objętości owoców i nie wygotowujemy z nich tego co najlepsze!
Z niecierpliwością czekam na wiśnie, brzoskwinie i maliny!


9 komentarzy:

  1. Nazywam się Klaudia. Stworzyliśmy nowy serwis Platforma Kreatywna przeznaczona dla utalentowanych artystycznie osób. Naszym klubowiczom oferujemy zniżki na produkty i usługi, informacje, warsztaty i darmowe pliki do pobrania. Serwis jest darmowy. Zapraszam Cię: http://platformakreatywna.com/ Emotikon slightsmile

    OdpowiedzUsuń
  2. hej mam pytanko czy moglabys uszyc i pokazac jak mozna zrobic taki tort materialowyhttps://meaada.wordpress.com/tag/tort-z-tkaniny/ juz przeszperalam caly internet i nie moge znalezc a zeby kupic to kosztuja po 200 zl chcialabym sama zrobic ale nie wiem jak :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny, aż narobiłaś mi smaka... Ale nie mam cierpliwości, żeby go robić. Przejdę się do sklepu :)
    więcej

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również dziękuję za przepis. Takiego szukałam. Zastanawiam się, czy zamiast cukru można by dać fruktozę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rób tego, fruktoza dostępna na rynku to wyrób chemiczny i nie jest zdrowa. Fruktoza w owocach to co innego, ale tej nie potrafią pozyskać.

      Usuń
  5. Hallo,
    ja dodaje do gotujacego sie dżemu na poczatku gotowania naturalny sok z cytryny.Dżem nie ciemnieje, zostaje jasno-czerwony.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. Teraz pektyna jest ogólnie dostępna, więc warto ją wykorzystywać do przetworów. Nawet u mnie można ją kupić w niskiej cenie i wystarczy na długo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dżemy z pektyna. Wszystko było ok, smaczne, zwarte, a po 3-4 miesiącach dżemu zrobiły się płynne. Stoją w piwnicy. Nie wiecie dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelkiego rodzaju dżemy, jednak z truskawek jest zdecydowanie moim ulubionym.
    https://www.trinityfinance.com.pl/doradca-kredytowy-kepno/

    OdpowiedzUsuń