Kruche ciastka z marmoladą

Jeśli została Wam marmolada po pączkach to polecam przyrządzenie tych pysznych ciastek, smakują prawie jak te sklepowe, z tą różnicą, że te są prawdziwie domowe i oczywiście pyszniejsze:).
Na zrobienie ich nie potrzeba wiele czasu, są bardzo proste w przygotowaniu i pieką się króciutko. 

KRUCHE CIASTKA Z MARMOLADĄ
(ten przepis pochodzi z fantastycznej strony www.mojewypieki.com)
Składniki na 2 blaszki ciastek:
  • 220 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam pół cukru waniliowego)
  • szczypta soli
  • kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i ugnieść na gładką masę. Rozwałkować już na grubość ciastka (ciasto nie rośnie), wykrawać dowolne kształty ( tylko tak, żeby marmolada miała jakieś "oparcie"), nakładać po łyżeczce marmolady i piec w temperaturze 180 st. ok. 11-12 min. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ciastka po wystygnięciu są pysznie kruche!
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz