Jeśli została Wam marmolada po pączkach to polecam przyrządzenie tych pysznych ciastek, smakują prawie jak te sklepowe, z tą różnicą, że te są prawdziwie domowe i oczywiście pyszniejsze:).
Na zrobienie ich nie potrzeba wiele czasu, są bardzo proste w przygotowaniu i pieką się króciutko.
KRUCHE CIASTKA Z MARMOLADĄ
(ten przepis pochodzi z fantastycznej strony www.mojewypieki.com)
Składniki na 2 blaszki ciastek:
- 220 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam pół cukru waniliowego)
- szczypta soli
- kilka łyżek twardej marmolady np. wiśniowej
Masło zmiksować na jasną, puszystą masę.
Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii,
zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i ugnieść na gładką masę. Rozwałkować już na grubość ciastka (ciasto nie rośnie), wykrawać dowolne kształty ( tylko tak, żeby marmolada miała jakieś "oparcie"), nakładać po łyżeczce marmolady i piec w temperaturze 180 st. ok. 11-12 min. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ciastka po wystygnięciu są pysznie kruche!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz